VOEDING

Het Paleo dieet

Wil jij weten hoe de meeste Crossfitters eten? Je hebt er vast wel eens van gehoord, namelijk volgens het Paleo dieet. Maar wat houdt het Paleo dieet nou precies in?

Eigenlijk is het Paleo dieet heel eenvoudig. Je moet denken aan hoe ‘onze voorouders’ vroeger aten, dus aan de jagers en de boeren in de Prehistorie. Daar is het Paleo dieet op gebaseerd. Dit betekent dat je probeert zo puur en natuurlijk mogelijk te eten.

Het eten van nu
Aan ons huidige voeding wordt veel troep toegevoegd. Wat dacht je van bijvoorbeeld alle E-nummers die worden toegevoegd om het eten op smaak te brengen of om het eten langer houdbaar te maken. Ook vinden we tegenwoordig veel onnodig toegevoegd zout en suiker in het eten. Het mag wel duidelijk zijn dat onze grootouders uit de Prehistorie daar geen beschikking tot hadden.

Wat mag je eten volgens het Paleo dieet?Paleo
Vlees
De jagers van vroeger aten natuurlijk, hun zelf geschoten, wild. Wild vlees is daarom ook het beste vlees wat je kunt eten, omdat dit niet bewerkt is. Voor ons in Nederland is dit alleen moeilijk te realiseren. Het beste is daarom om voor biologisch vlees te kiezen en dan natuurlijk wel het vlees dat zo min mogelijk bewerkt is. Er zullen namelijk vast wel biologische hotdogs te koop zijn, maar dat is natuurlijk niet wat we bedoelen met zo puur mogelijk eten.

Groenten
Volgens het Paleo dieet mag je al het groenten eten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen groenten met een hoog zetmeelgehalte en groenten met een laag zetmeelgehalte. Zo hebben aardappels een hoog zetmeelgehalte. Aardappels mag je gewoon eten, maar in mindere mate dan bijvoorbeeld broccoli.

Vetten
Gezonde vetten eten is één van de belangrijkste overtuigingen van het Paleo dieet. Met gezonde vetten worden bijvoorbeeld avocado’s, olijfolie en kokosolie bedoeld.

Noten
Noten zijn ook een gezonde bron van vetten. Noten bevatten alleen wel heel veel calorieën. Als je graag wilt afvallen, eet dan niet te veel noten!

Fruit
Hoewel fruit fructose bevat, een vorm van suiker, is fruit erg goed voor je om te eten. In fruit zitten natuurlijk veel vitaminen die je lichaam nodig heeft. De Paleo richtlijnen waarschuwen wel om niet te veel fruit te eten, vanwege de hoeveelheid suikers in fruit. Dit geldt vooral als je doel is om af te vallen. In dat geval kan je dan beter meer groenten eten.

Wat is niet Paleo-proof?
Het spreekt voor zich dat snoepgoed, chips en frisdrank niet Paleo-proof is, maar wat nog meer?

Zuivel
Dit zal niet iedereen verwachten, maar zuivel is niet Paleo-proof. In de Prehistorie hadden de jagers en de boeren simpelweg ook geen beschikking tot zuivelproducten. Veel mensen zijn ook nog eens lactose-intolerant.
Er zit wel veel verschil in zuivelproducten. Als je geen last hebt van lactose-intolerantie en je wilt toch graag zuivelproducten blijven nuttigen, kies dan voor rauwe, gefermenteerde, volle zuivel. Volle, biologische zuivelproducten bevatten nog gewoon al hun voedingswaarden in tegenstelling tot de magere varianten.

Peulvruchten
Peulvruchten zijn niet direct slecht volgens de Paleo-richtlijnen, maar vanwege het lage eiwitpercentage in vergelijking met andere producten, behoren peulvruchten niet in het rijtje van de ‘beste’ paleo-producten thuis. Een vol zuivelproduct bevat dan bijvoorbeeld veel meer eiwitten. Bonen zitten wel bomvol met vezels en diverse mineralen.

Granen
Ook graanproducten werden niet door onze Prehistorische voorouders gegeten. Brood en pasta vallen onder andere in deze graancategorie. Granen zitten vol met suikers en calorieën, hierdoor gaat je hormoonspiegel enorm schommelen. Ook bevatten granen gluten. Gluten kunnen schade aan de darmen veroorzaken. Veel mensen zijn gluten-intolerant. Ook al ben jij niet gevoelig voor gluten kan jij je misschien wel indenken dat dit niet in het rijtje thuis hoort van de pure, onbewerkte producten.

Ook rijst is een graanproduct. Rijst is wel een betere variant van alle graanproducten. Zo bevat rijst geen gluten. Zeker als je veel Crossfit is het belangrijk om genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Rijst is dan één van de producten die je dan prima kan eten. Van alle rijstsoorten heeft wilde rijst de hoogste voedingswaarden.

Wil je meer weten over welke producten je nou precies wel of niet mag eten, klik dan hier.

Paleo2

Bron foto 1: culicool.nl
Bron foto 2: crowdaboutnow.nl

WOD Athletes
Het online CrossFit platform van Nederland! Met alle laatste nieuwtjes uit de CrossFit wereld. Informatieve tips en tricks, video's en nog veel...
http://wodathletes.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.