Latest VOEDING

Hoe behoud jij je sixpack tijdens de feestdagen?

Kerst: voor de meeste mensen lastig qua eten. Vaak eet je meer en ook minder gezond dan je wil.  Het kan ook een keuze zijn om juist alles los te laten. Hierbij een aantal tips om deze dagen goed door te komen als je bewust met je voeding bezig wil zijn tijdens de feestdagen:
1. Eet groente en een magere eiwitbron voor of tijdens je maaltijd. 

Door deze combinatie van groenten en mager vlees, vis of vegetarisch heb je een goede verzadiging waardoor je minder snel de neiging hebt om je vol te stoppen met calorierijk voedsel dat nauwelijks vult. 

2. Prioriteiten en portiecontrole. 
Bedenk van tevoren wat je écht lekker vindt en geniet daar optimaal van. Ook portiegrootte speelt een rol. Eet totdat je verzadigd bent en geef je eten ook de kans om 15-20 minuten te “zakken”, voordat je aan een volgende ronde begint. 

3. Ga uit eten. 
Wanneer je naar een restaurant gaat, is het moeilijker om te overeten, omdat je alleen datgene eet dat op je bord ligt. Waar je thuis misschien twee toetjes zou nemen, is dat in een restaurant toch ietwat vreemd… Kies voor maximaal drie gangen, bekijk van tevoren de menukaart en maak je keuze. Beperk alcohol tot een glaasje wijn bij het hoofdgerecht. All you can eat restaurants en buffetvorm maaltijden kun je beter vermijden. 

4. Eet thuis.
In contrast met het vorige punt natuurlijk. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een kerstdiner te bereiden dat helemaal past binnen jouw voedingspatroon met de juiste porties.

5. Sport en beweeg. 
Pak die fijne kerstwod mee op eerste én tweede kerstdag, maak een lekkere wandeling voor of na het eten met zijn allen of ga een stukje fietsen. Ben je gewend om te hardlopen, fietsen of iets anders qua sport? Ook tijdens de kerstdagen is er wel een uurtje te vinden waarin dat kan. 

6. Probeer Intermittent Fasting
In het kort komt het erop neer dat je 8-10 uur per dag wel eet en de overige 14-16 uur niet. Heb je een kerstdiner voor de boeg, dan zou je ervoor kunnen kiezen om die dag alleen tussen 13.00 en 22.00 uur te eten bijvoorbeeld. Omdat je minder tijd hebt om te eten, is het moeilijker om te overeten. Wil je meer weten over intermittent fasting? Lees dan dit artikel.

7. Vermijd de weegschaal deze dagen.
Je kunt makkelijk meer vocht vasthouden dan normaal omdat je bijvoorbeeld meer koolhydraten of zout eet dan anders. Een hoger gewicht op de weegschaal is dus niet per definitie vetmassa of spiermassa erbij. 

En denk eraan: is het een dag toch niet zo goed gegaan? Niks verloren, pak je gezonde leefstijl gewoon weer op. Lekker trainen in de box en goed eten de dagen erna.

Hele sportieve en lekkere feestagen gewenst!

 

Kelly Hendriks
Hey, ik ben Kelly Hendriks en gastblogger voor WOD Athletes over alles dat te maken heeft met voeding. CrossFit: ik heb mijn hart verloren aan deze sport. Ik merk dat voeding enorm leeft binnen onze community. Er is momenteel zo’n overkill aan (mis)informatie dat het vaak moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Ik wil jou als CrossFitter graag de juiste informatie geven. Ik doe dat op basis van goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek (en ja, er is ook zoiets als “wetenschappelijk”onderzoek) over voeding en sport. Dit vertaal ik voor jou naar de praktijk, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. De laatste jaren geef ik vooral voedingsadviezen aan CrossFitters. Dit doe ik vanuit CrossFit Gymert. Ik vind CrossFitters een van de meest interessante groepen sporters, vooral vanwege de diversiteit van de sport, maar ook de bijbehorende motivatie. Of je nu beginner bent of wedstrijdatleet, een voedingsadvies op maat is altijd mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn artikelen? Stuur deze dan vooral naar info@kellyhendriks.nl
http://www.kellyhendriks.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.