Latest VOEDING

Hoe tackle je jouw ontbijt in de vroege uurtjes?

Het ontbijt is vooral belangrijk om na een nacht vasten je voorraad glycogeen in lever (en spieren) aan te vullen. Ook het voorkomen van een hongergevoel tijdens de training is een belangrijke reden. Daarnaast helpt het om vocht aan te vullen. Drink er dus iets bij: genoeg om je vochttekort van de nacht aan te vullen.

Idealiter eet je één tot vier uur voor je training. Zoek uit wat voor jou de ideale tijd is. De ene persoon kan vlak voor de training nog eten, de ander heeft daar “last” van en eet liever vroeger van tevoren. Feit is dat eten tijd nodig heeft om te verteren en dat dat per persoon verschilt.

Fijne ontbijtjes zijn:
– Havermout (overnight of warm) met fruit en topping naar keuze
– Kwark met muesli/homemade granola en fruit
– Roerei/Omelet met groenten en wat brood
– Banaan/ei/havermoutpannenkoekjes
– Chiapudding met koolhydraatrijke toppings zoals banaan en muesli/granola
– Bananenbrood (van tevoren maken is wel handig), eventueel met wat pindakaas

Deze ontbijtjes zijn relatief licht, snel én makkelijk en leveren de energie (koolhydraten) die je nodig hebt om je workout goed door te komen. Ongeveer 1 g/kg lichaamsgewicht koolhydraten is over het algemeen voldoende voor een workout voor een recreatieve atleet.* Hoe langer en intensiever, hoe hoger het energieverbruik, uiteraard.

Moet je er niet aan denken om je snooze achterwege te laten of krijg je in alle vroegte geen hap door je keel? Denk dan eens aan een vloeibaar ontbijt. Goede opties zijn:
– Koffie-eiwitshake
– Shake op basis van (plantaardige) melk, banaan/fruit en havermout
– Maaltijdshake (kant-en-klaar poeder dat je mengt met water of melk)

Een andere mogelijkheid is om je ontbijt in tweeën te delen. Je eet dan een beetje voor de training en de rest erna. Zo simpel kan het zijn!

Goedemorgen!

*Het kan zijn dat je een hoge voorraad beschikbare koolhydraten in je spieren hebt waardoor je 60-90 minuten kan CrossFitten zonder van tevoren koolhydraten te moeten eten. We zijn hier uitgegaan van een gemiddelde situatie waarbij de voorraad in je spieren niet voldoende zou zijn om je workout optimaal uit te voeren.

Kelly Hendriks
Hey, ik ben Kelly Hendriks en gastblogger voor WOD Athletes over alles dat te maken heeft met voeding. CrossFit: ik heb mijn hart verloren aan deze sport. Ik merk dat voeding enorm leeft binnen onze community. Er is momenteel zo’n overkill aan (mis)informatie dat het vaak moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Ik wil jou als CrossFitter graag de juiste informatie geven. Ik doe dat op basis van goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek (en ja, er is ook zoiets als “wetenschappelijk”onderzoek) over voeding en sport. Dit vertaal ik voor jou naar de praktijk, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. De laatste jaren geef ik vooral voedingsadviezen aan CrossFitters. Dit doe ik vanuit CrossFit Gymert. Ik vind CrossFitters een van de meest interessante groepen sporters, vooral vanwege de diversiteit van de sport, maar ook de bijbehorende motivatie. Of je nu beginner bent of wedstrijdatleet, een voedingsadvies op maat is altijd mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn artikelen? Stuur deze dan vooral naar info@kellyhendriks.nl
http://www.kellyhendriks.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.