Latest VOEDING

Keto & CrossFit – een goed huwelijk?

Het Keto dieet in essentie een low carb, high fat diet. Je haalt ongeveer 5% van je energiebehoefte uit koolhydraten, 20% uit eiwit en 75% uit vetten. Heel anders dan 40:30:30 van The Zone, bijvoorbeeld.   
Eiwitinname is dus relatief laag. Je koolhydraatinname is extreem laag (bye bye fruit, havermout en groente). Voor de beeldvorming: dit staat gelijk aan zo’n 10-15 druiven. Per dag. De vetinname is overduidelijk hoog.
Je zult dus heel goed moeten opletten wat je eet, of ja, vooral wat je niet eet. Het is behoorlijk restrictief.

Ketose
Het doel van een ketogeen dieet is om je lichaam in ketose te brengen. Wanneer je lichaam zo weinig glucose (de kleinste vorm van koolhydraten) in omloop heeft, gaat de productie van ketonen omhoog. Deze kunnen namelijk dienen als alternatieve energiebron voor je hersenen en je andere lichaamscellen. In plaats van koolhydraten en vet verbrand je nu ketonen en vet.

Voor wie?
Voor mensen met epilepsie en metabole ziekten lijkt het een positief effect te kunnen hebben. Meer onderzoek is nog nodig.

Ook voor CrossFit atleten?
Er zijn ook sporters die het ketogeen dieet willen volgen. Vaak is dit om wat gewicht kwijt te raken. Keto is daar heel effectief voor: in de eerste paar dagen verlies je de voorraad koolhydraten in je lichaam. Aan die koolhydraten zit water gebonden: dat raak je ook kwijt. Et voilà: keto werkt want in een paar dagen is de wijzer van je weegschaal naar beneden gegaan.  Voor de lange termijn is er nog niet veel bekend. Er zijn nog weinig wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Spiermassa opbouwen bij een ketogeen dieet is erg lastig vanwege de beperkte hoeveelheid eiwit en koolhydraten.

Wel of niet?
Doordat het ketodieet erg beperkend is, houden veel mensen het niet vol. Daarnaast is het nodig om uitgebalanceerd te blijven eten en te zien welke nutriënten je eventueel met supplementen aan moet vullen.
Wil je het eens proberen om fit en gezond te blijven? Neem dan een professional in de arm om je te begeleiden. Wil je spiermassa blijven opbouwen? Waarschijnlijk is keto dan een minder goed idee.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Roasting your own nuts brings out their flavour and a delicious smell in your kitchen #crossfit #nutrition #crossfit.nutrition #food #crossfitgymert #healthyfats

Een bericht gedeeld door Kelly Sports Nutritionist (@kelly.crossfit.nutrition) op

WOD Athletes
Het online CrossFit platform van Nederland! Met alle laatste nieuwtjes uit de CrossFit wereld. Informatieve tips en tricks, video's en nog veel...
http://wodathletes.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.