Latest VOEDING

Macro’s bijhouden – wel of niet?

Je hebt vast wel eens mensen gesproken die hun “macro’s” bijhouden, ook wel “macro tracking” genoemd. Wat is dit precies? In het algemeen wordt er het bijhouden van je energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels mee bedoeld. Dus dat je elke dag bijhoudt hoeveel je hiervan binnen krijgt met je voeding.

Dit kan op twee manieren:
1. Je houdt gedurende de dag bij wat je eet en kijkt waar je uitkomt en stelt het bij.
2. Je bepaalt van tevoren hoeveel energie en macro’s je binnen wil krijgen en past daar je voeding op aan.

Wat zijn nu de voordelen en nadelen hiervan?
Wanneer je een specifiek doel voor ogen hebt waarbij de hoeveelheid energie en/of macroverdeling belangrijk is, kan het handig zijn om te tracken. Denk bijvoorbeeld aan een energietekort wanneer je vetmassa wil verliezen of een hogere energie-inname wanneer je spiermassa erbij wil. Maar ook bijvoorbeeld wanneer je meer plantaardig wil gaan eten, maar toch voldoende eiwit wil binnenkrijgen. In al deze gevallen kan macro-tracking een goede tool zijn om te weten wat je eet en drinkt.
Zijn er ook mindere kanten? Jazeker. Ten eerste kost het tijd en energie. Daarnaast kun je er “teveel” mee bezig zijn en proberen alles op de calorie en gram nauwkeurig te gaan eten. Dat is nergens voor nodig. Wanneer je alleen focust op de macro’s en niet op de manier HOE je deze binnen krijgt, loop je kans dat je te weinig MICROnutriënten (bijv. vitaminen en mineralen) binnen krijgt. Ook met alleen junkfood kun je aan je macro’s komen…

In het kort
Macro tracking is een goede manier om inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk in je eten zit. Om dit een tijd bij te houden wanneer je aan een specifiek doel werkt is helemaal prima. Het is echter ook belangrijk om “op gevoel” te kunnen eten en naar je lichaam te luisteren. Vind dus een goede balans tussen beide opties en kijk welke optie het beste bij jouw huidige situatie past.

Kelly Hendriks
Hey, ik ben Kelly Hendriks en gastblogger voor WOD Athletes over alles dat te maken heeft met voeding. CrossFit: ik heb mijn hart verloren aan deze sport. Ik merk dat voeding enorm leeft binnen onze community. Er is momenteel zo’n overkill aan (mis)informatie dat het vaak moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Ik wil jou als CrossFitter graag de juiste informatie geven. Ik doe dat op basis van goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek (en ja, er is ook zoiets als “wetenschappelijk”onderzoek) over voeding en sport. Dit vertaal ik voor jou naar de praktijk, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. De laatste jaren geef ik vooral voedingsadviezen aan CrossFitters. Dit doe ik vanuit CrossFit Gymert. Ik vind CrossFitters een van de meest interessante groepen sporters, vooral vanwege de diversiteit van de sport, maar ook de bijbehorende motivatie. Of je nu beginner bent of wedstrijdatleet, een voedingsadvies op maat is altijd mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn artikelen? Stuur deze dan vooral naar info@kellyhendriks.nl
http://www.kellyhendriks.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.