Latest VOEDING

Plantaardiger eten & CrossFit – gaat dat samen?

Steeds meer mensen eten meer plantaardig en ook onder CrossFitters is deze trend te zien. Gaat dat eigenlijk wel samen? Jazeker kan dat. Er zijn wel wat aandachtspunten.

Eiwit
Maarre, hoe zit het met mijn eiwit wanneer ik meer plantaardig eet? Hoe meer plantaardig je eet, hoe belangrijker dit wordt. Niet alleen voor je gains, maar ook voor je algehele gezondheid. Eiwit is niet alleen bouwstof voor je spieren, maar voor heel je lichaam. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten eiwit dat van lagere kwaliteit is als het eiwit in dierlijke producten. Met andere woorden: het eiwit in dierlijke producten lijkt qua samenstelling meer op het eiwit dat in jouw eigen lichaam aanwezig is. Wanneer je uitsluitend plantaardige eiwitten eet, ligt jouw eiwitbehoefte hoger dan voor vegetariërs en flexitariërs.

IJzer
IJzer is een belangrijk onderdeel van je rode bloedcellen die zorgen voor zuurstoftransport door je lichaam. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen wordt beter opgenomen (~25%) dan uit plantaardige voedingsmiddelen (~1-10%). Ook zijn er voedingsstoffen die de opname van ijzer kunnen bevorderen of remmen wanneer je ze gelijktijdig binnen krijgt. Wanneer je meer plantaardig eet, kan het zijn dat je minder ijzer eet en/of opneemt. Het is dus goed om te kijken hoeveel je binnen krijgt. Ga niet op eigen houtje suppleren, maar laat je niveau testen en je adviseren. 

Calcium
Wanneer je helemaal geen dierlijke producten gebruikt, is calcium een punt van aandacht. Calcium is onder andere belangrijk voor de opbouw en onderhoud van je botten. Wanneer je de belangrijkste bron van calcium in Nederland achterwege laat, namelijk zuivel, dan kun je een tekort oplopen. Calcium is zeker ook te vinden in plantaardige levensmiddelen zoals noten en peulvruchten. Ook voor calcium geldt dat andere stoffen de opname kunnen bevorderen of remmen.

Vitamine B12
Dit vitamine is bijna uitsluitend te vinden in dierlijke producten. Het is belangrijk voor je zenuwstelsel en net als ijzer voor rode bloedcellen en zuurstoftransport. In algen en zeewier vind je ook wel vitamine B12, maar de gehaltes wisselen sterk en het is vaak in een vorm die niet goed opneembaar is. Voor vegans is het dus noodzaak om suppletie te nemen. Laat je waarden regelmatig testen, zodat je kunt zien of je het ook daadwerkelijk opneemt en de juiste dosering neemt.

Wil je dus meer plantaardig eten, laat dan niet zomaar vlees en vis weg, maar verdiep je erin. Niet via blogs, want die roepen zoveel (behalve deze natuurlijk ;)), maar via betrouwbare informatie van professionals.

Conclusie: Verantwoord plantaardiger eten en CrossFit gaan dus prima samen.


Bron:
van Vliet, S., Burd, N. A., & van Loon, L. J. (2015). The skeletal muscle anabolic response to plant-versus animal-based protein consumption. The Journal of nutrition, 145(9), 1981-1991.

Kelly Hendriks
Hey, ik ben Kelly Hendriks en gastblogger voor WOD Athletes over alles dat te maken heeft met voeding. CrossFit: ik heb mijn hart verloren aan deze sport. Ik merk dat voeding enorm leeft binnen onze community. Er is momenteel zo’n overkill aan (mis)informatie dat het vaak moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Ik wil jou als CrossFitter graag de juiste informatie geven. Ik doe dat op basis van goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek (en ja, er is ook zoiets als “wetenschappelijk”onderzoek) over voeding en sport. Dit vertaal ik voor jou naar de praktijk, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. De laatste jaren geef ik vooral voedingsadviezen aan CrossFitters. Dit doe ik vanuit CrossFit Gymert. Ik vind CrossFitters een van de meest interessante groepen sporters, vooral vanwege de diversiteit van de sport, maar ook de bijbehorende motivatie. Of je nu beginner bent of wedstrijdatleet, een voedingsadvies op maat is altijd mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn artikelen? Stuur deze dan vooral naar info@kellyhendriks.nl
http://www.kellyhendriks.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.