Latest TRAINING Trainingstips

Termen die handig zijn om te weten als je net met CrossFit begint

Als je net met CrossFit begint, kan je bij je eerste lessen wel eens het gevoel hebben: waar hebben ze het over of wat betekent dit allemaal op het whiteboard? Dit zijn de meest voorkomende CrossFit-termen.
WOD: Workout Of the Day. Als je een CrossFit training volgt, staat er onder meer een WOD op het whiteboard. Een WOD is de workout die jij die dag gaat doen. Er zijn een aantal bekende WODs, namelijk de ‘Hero WODs’ en ‘The Girls’.

Hero WODs: Dit zijn workouts ter ere van soldaten die in de strijd zijn overleden. Meestal zijn dit zware, lange workouts. Deze workouts dragen de naam van de soldaat. Bekende Hero workouts zijn: Murph en DT.

The Girls: Zijn zogeheten ‘benchmark’ WODs. Elke crossfitter kent de bekendste benchmark workouts en kan je zelfs gelijk zijn of haar snelste tijd van deze WOD vertellen als je er naar vraagt. Benchmark WODs, zoals ‘Fran’ of ‘Grace’. Om de zoveel tijd wordt zo’n Girls WOD in de box herhaalt, zodat jij kan kijken of je vorderingen hebt gemaakt.

Rx: Je voert een WOD Rx uit, als je de WOD uitvoert zoals die beschreven staat. Dit betekent dus dat je precies hetzelfde gewicht gebruikt en de oefening precies zo uitvoert zoals voorgeschreven.

Scaled: Soms, en zeker als je net met CrossFit begint, kan je een WOD niet Rx uitvoeren. Het gewicht kan voor jou nog te zwaar zijn. Of je beheerst de oefening nog niet. Als je minder gewicht tijdens een WOD gebruikt of je maakt bijvoorbeeld van de ‘handstand push up’ een normale push up, dan doe je de WOD officieel ‘scaled’. Maar let op! Dit is helemaal niet erg. Iedereen is zo begonnen!

AMRAP: As many rounds as possible. In een bepaalde tijd moet jij zoveel mogelijk rondes of herhalingen maken.

For time: Bij een AMRAP wordt er altijd een tijdslimiet gegeven. Als er staat ‘for time’ zal je de WOD hoe dan ook moeten afmaken. Soms wordt er een Time Cap gegeven. Dan mag je er maximaal een bepaalde tijd over doen, maar zodra jij klaar bent met de WOD ben je klaar. Bij een AMRAP blijf je doorgaan totdat de tijd voorbij is.

EMOM: Every minute on the minute. Bijvoorbeeld: 8 minuten EMOM: 5 burpee + 5 squats.
Iedere minuut moet jij 5 burpees en 5 squats maken. Als je dat hebt gedaan, wacht je totdat de minuut voorbij is. Zodra de volgende minuut in gaat, doe je opnieuw 5 burpees en 5 squats. En dat 8 keer.

AFAP: As Fast As Possible. Dit is hetzelfde als For Time.

Chipper: Dit zijn lange workouts met meestal veel verschillende oefeningen.

Tabata: Bij een tabata doe jij 20 seconden een bepaalde oefening en vervolgens rust je 10 seconden. Dit herhaal je 8x en is zwaarder dan je nu misschien denkt. Tabata staat bekend om de muziek die erbij hoort.

1 RM: Repetition Max. Als er op het programma 1 RM back squat staat, dan zoek jij je PR op van je back squat. Dit is dus het zwaarst wat je die dag kan tillen voor je back squat.

3 RM: Stel er staat op het programma 3 RM deadlift. Dan ga jij opzoek naar het zwaarste gewicht waarmee jij nog 3 keer, achterelkaar, een deadlift kan maken.

Barbell: Zo heet de stang waarmee jij squat of gaat deadliften etc.

HSPU: Dit is de afkorting voor een ‘handstand push up’.

Crossfit Games: The Crossfit Games is de bekendste wedstrijd ter wereld die 1x per jaar in juli/augustus wordt gehouden in de Verenigde Staten. Aan deze wedstrijd doet alleen de wereldtop mee. Wel te verstaan de 40 fitste mannen en de 40 fitste vrouwen ter wereld.

The Open: Voor The Crossfit Games moet jij je kwalificeren. Aan deze kwalificatie mag iedereen meedoen, dus jij ook. Hoogstwaarschijnlijk kwalificeer jij je bij lange na niet, maar je kan The Open wel gebruiken om te kijken waar je staat en of je progressie hebt gemaakt door de jaren heen. The Open duurt 5 weken. Iedere week wordt er een nieuwe workout bekend gemaakt die jij in die week moet doen. De meeste CrossFit boxen in Nederland doen mee aan The Open.

Throwdown: Dit zijn Nationale en Internationale wedstrijden, bijvoorbeeld ‘The Amsterdam Throwdown’ of ‘The French Throwdown’. Voor deze wedstrijden moet jij kwalificeren door middel van de Qualifier WODs. Deze workouts doe je meestal gewoon in je eigen box. De bekendste Throwdown in Nederland is ‘The Lowlands Throwdown’. Dit is de wedstrijd van de Benelux. 

WOD Athletes
Het online CrossFit platform van Nederland! Met alle laatste nieuwtjes uit de CrossFit wereld. Informatieve tips en tricks, video's en nog veel...
http://wodathletes.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.