Latest VOEDING

Vetverlies & CrossFit zonder prestatieverlies

Sommige CrossFitters zullen dit herkennen: prestaties gaan goed, maar gymnastics zoals pullups en pushups gaan net iets minder lekker. Dit heeft niet per se direct met je lichaamsgewicht te maken, maar vooral ook met de verhouding vetvrije massa vs vetmassa. Waar je naar op zoek bent is de ideale “kracht:gewichtverhouding”, ook wel “power-to-weight ratio”. Deze verhouding ligt voor iedereen anders. De één presteert goed bij een wat hogere vetmassa, de ander heeft daarvoor een lagere vetmassa nodig. Kijk wat bij jou past.

Hoe zorg je er nu voor dat je vetmassa verliest, maar je kracht behoudt en eventueel nog opbouwt? Hier wat tips:

1. Er moeten minder kcal binnen komen dan eruit gaan.
Je eet dus minder dan je verbruikt. Je wil echter niet dat je vetvrije massa gaat verliezen. Je wil een zo groot mogelijk deel van je gewicht verliezen als vet.

2. Eet genoeg eiwit.
Dit zorgt voor een goede verzadiging, maar helpt ook je spiermassa te houden. Denk hierbij aan een hoeveelheid van 1,6-2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kg betekent dat dus 112-154 gram per dag. Met gewone voeding is dit prima mogelijk.

3. Plan koolhydraten rondom je training.
Je wil natuurlijk niet als een slappe vaatdoek aan je training beginnen. Zorg er dus voor dat je voor je training een maaltijd hebt gegeten waar wat koolhydraten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan havermout of aardappelen/rijst/granen. Lukt dit niet, dan is een rijpe banaan voor de training ook nog een goede optie. Zorg er na een WOD ook weer voor dat je wat koolhydraten binnen krijgt, liefst samen met eiwit. Dit bevordert je herstel. Kwark met fruit, AGV, rijst-bonenschotel zijn zo wat voorbeelden.

4. Focus niet teveel op het gewicht dat op de weegschaal staat, wanneer je niet teveel overgewicht hebt.
Er zijn voldoende voorbeelden van crossfitters die op de weegschaal weinig schuiven in gewicht, maar toch de prestaties verbeteren. Dit komt door een vermindering in vetmassa en een toename in spiermassa. Dit is ook de reden dat we het hebben over “vetverlies” en niet “gewichtsverlies”. Maak bijvoorbeeld foto’s van jezelf, met een maand ertussen om te zien hoe je lichaam verandert. Is er 1 zone in het bijzonder die je dwars zit, zoals je buik? Meet dan de omvang ervan en hou dat bij.

Vind je het lastig om dit zelf op de rit te krijgen? Schakel dan een professional in!

Kelly Hendriks
Hey, ik ben Kelly Hendriks en gastblogger voor WOD Athletes over alles dat te maken heeft met voeding. CrossFit: ik heb mijn hart verloren aan deze sport. Ik merk dat voeding enorm leeft binnen onze community. Er is momenteel zo’n overkill aan (mis)informatie dat het vaak moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Ik wil jou als CrossFitter graag de juiste informatie geven. Ik doe dat op basis van goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek (en ja, er is ook zoiets als “wetenschappelijk”onderzoek) over voeding en sport. Dit vertaal ik voor jou naar de praktijk, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. De laatste jaren geef ik vooral voedingsadviezen aan CrossFitters. Dit doe ik vanuit CrossFit Gymert. Ik vind CrossFitters een van de meest interessante groepen sporters, vooral vanwege de diversiteit van de sport, maar ook de bijbehorende motivatie. Of je nu beginner bent of wedstrijdatleet, een voedingsadvies op maat is altijd mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn artikelen? Stuur deze dan vooral naar info@kellyhendriks.nl
http://www.kellyhendriks.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.